نوشته شده توسط: شهید کاظمی
1- مقدمه 2- عملکرد گیتهای پایه
تصویر1 را مشاهده کنید. گیتِ NOT (ستون اول تصویر 1)، یک ورودی دارد. اگر ورودیِ آن صفر باشد، خروجی یک میشود و اگر ورودیِ آن یک باشد، خروجی صفر میشود. گیتِ AND (ستون دوم تصویر 1)، حداقل دو ورودی دارد. برای این که خروجی آن یک باشد، باید همهی ورودیها، یک باشند. در غیر این صورت خروجی آن صفر خواهد بود. گیتِ OR (ستون سوم تصویر 1) نیز حداقل دو ورودی دارد. برای این که خروجی آن یک باشد، کافی است حداقل یکی از ورودیها یک باشد. به بیان دیگر خروجی آن فقط در صورتی صفر است که همهی ورودیها صفر باشند (در تصویر1 یک گیتِ OR را با دو ورودی مشاهده میکنیم).
3- ساختار و عملکرد یک جمعکننده
با استفاده از یک مثال ساده میتوانیم عملکرد این جمعکننده را توضیح دهیم. فرض کنید میخواهیم دو عددِ و را که دو عدد در مبنای 2 هستند، با یکدیگر جمع کنیم. در تصویر4 فرآیند جمع کردنِ دستیِ این دو عدد را مشاهده میکنیم.
اکنون همین دو عدد را در ساختار جمعکننده قرار میدهیم. تصویر5 را ملاحظه کنید. در این تصویر ورودیهای مورد نظر اعمال شده و خروجی هر گیت نیز در تصویر مشخص شده است. خروجی مورد نظر مطابق آن چه انتظار داشتیم، تولید شده است. آیا میتوانید بگویید که این خروجی چگونه تولید شده است؟
به تصویر5 نگاه کنید. از سمت راست شروع میکنیم؛ خروجی اول (اولین عدد صفر که با رنگ سبز در سمت راست مشخص شده) خروجی یک XOR است. چون در ورودی XOR دو عدد یک وجود دارد، پس خروجی آن صفر میشود. (یادتان هست که خروجی XOR در صورتی یک میشود که تعداد یکهای ورودی فرد باشد.) پس از آن 3 گیت AND هست. خروجی AND اول، یک است، چون هر دو ورودی آن یک است. اما خروجی AND دوم و سوم برابر صفر است، چون در هر دو، یک ورودی یک و ورودی دیگر صفر است. خروجی گیت OR هم یک می¬شود، چون برای یک شدن خروجی OR، یک بودنِ یکی از ورودیها کافی است.
در یک رایانه عملیاتهای پردازشی بسیارِ دیگری نیز نظیر تفریق، ضرب، تقسیم، مقایسه و ... انجام میشود. همهی این عملیاتهای پردازشی در واحدهای پردازش گوناگونی انجام میشود که همگی آن ها از ترانزیستورها تشکیل شدهاند. علاوه بر این، عملیاتهای منطقی و کنترل قسمتهای گوناگون رایانه نیز توسط قطعات الکترونیکی انجام میشود که همگی از ترانزیستور ساخته شدهاند. همچنین حافظهها نیز که از عناصر اصلی رایانهها هستند، نوعی قطعات الکترونیکی هستند که با توجه به حجمشان از هزاران، صدها هزار یا حتی میلیونها ترانزیستور تشکیل شدهاند.
به منظور طراحی واحدهای پردازش، روشهای متنوع و گوناگونی وجود دارد، که بیان آن ها در موضوع این مقاله نمیگنجد. ما در این مقاله قصد داشتیم به منظور درک بیشتر نقش و اهمیت ترانزیستور، یک مثال واقعی را بیان کنیم. همان طور که در این مثال دیدیم، ترانزیستور سنگ بنای اصلی ما در طراحی و ساخت بسیاری قطعات الکترونیکی است. این ماجرا ادامه دارد ... منبع:http://www.nanoclub.ir |